Blogs 

Featured Posts

Installatie Proces: Verblind

Als eindopdracht van het vak 4D moesten we een installatie maken. Op de heenweg richting mijn opleiding kreeg ik inspiratie. Ik fietste over een brug en keek zo recht de zon in. Ik was verblind, maar het was wel mooi. Vanuit deze fascinatie ging ik te werk.

Eerst begon ik met een woordenspin. Welke woorden kwamen er bij me op als ik aan de zon en verblind dacht. Woorden als: zonsopkomst, schittering van het water, warmte, omgeving, lichtbron, lamp, schijnsel etc. Hierna besloot ik om lichtbronnen te fotograferen. Ik zocht veel lichtbronnen op en fotografeerde die op verschillende manieren.

Ik besloot hiermee door te gaan en een soort abstract landschap hieromheen te creëren. Met rollen papier en stof, ging ik aan de slag. In die rollen papier en stof, scheen ik mijn bureaulamp. Het gaf een donker, maar spannend effect.

De les daarop legde ik mijn plan uit aan de docent. Ik wilde de lichtbron uitknippen die ik zojuist gefotografeerd had en daarvoor in de plaats een echte lamp zetten. Hierna verzon ik een systeem om dit te realiseren. Met ijzer maakte ik een standaard, waaraan ik de foto met het gat aan ophing. Hierdoorheen scheen ik een bureau lamp. Ik probeerde verschillende filters voor de lamp uit.

Het effect wat ik had gehoopt te bereiken, was er nog niet helemaal. Ik ging aan de slag met een beamer om de foto te projecteren op een witte achtergrond. Zo maakte ik een opstelling dat het beeld precies goed afgebeeld werd op het witte papier die ik had opgehangen. Hierna knipte ik de plek waar de lamp zich bevond, uit. Hierachter zette ik vervolgens een flitslamp. Deze flitslamp liet ik afgaan. Verblind, zeker weten.

De les daarop bedacht ik dat het mooi was om, kartonpapier te gebruiken, zodat de projectie niet doorscheen. Ik hing de kartonnen borden op aan visdraad aan de balken van het plafond. Ook bedacht ik dat het mooiste was om 3 foto's te projecteren. Omstebeurt laat ik elk flitslicht afgaan achter de foto afgaan.

Door de opstelling van de installatie is het een heel ruimtelijk werk geworden. Alles speelt mee. De beamer, de witte kartonnen achtergrond waar de foto op geprojecteerd wordt en de flitslichten achter de foto's. Ik kreeg de laatste les van mijn docent de tip, om misschien ook na te denken of ik geluid in mijn installatie wilden gebruiken. Ik ga op zoek naar geluid wat de stilte vertegenwoordigd, ook zoek ik naar geluid van het heelal. Het flitslicht kan misschien ook wel beschouwd worden als een vallende ster.


Recent Posts

Search By Tags

No tags yet.

Follow Us

  • Facebook Basic
  • Twitter Basic
  • Google+ Basic